Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πρώτοι δίκαιοι της Καινής Διαθήκης



ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (5Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

Γονείς του Τιμίου Προδρόμου, του μεγαλύτερου άνδρα που γέννησε γυναίκα, κατά τον λόγο του Κυρίου. Οι πρώτοι δίκαιοι της Καινής Διαθήκης. Ο Προφήτης Ζαχαρίας κηρύττοντας με παρρησία την Παναγία ως Θεοτόκο, φυλάσσοντάς την στον ναό ως Παρθένο κι επειδή κατά τον χρόνο της βρεφοκτονίας του Ηρώδη έκρυψε τον υιό του, σφάχτηκε μπροστά στο αγαπητό του θυσιαστήριο του Θεού, που από νέος μέχρι βαθιών γηρατειών υπηρέτησε, από τους μιαρούς Ιουδαίους. (Οι διάφορες πηγές διαφέρουν στις πληροφορίες για την ακριβή αιτία του μαρτυρικού τέλους του Προφήτου).

Στη δύση των γηρατειών του, ο Θεός επέβλεψε στις δεήσεις του των τόσων χρόνων και καθώς θυμιούσε προσευχόμενος μπροστά στον Θεό, ως εκπρόσωπος όλου του λαού, δέχθηκε αρχαγγελικό μύνημα ότι θ' αποκτήσει υιό. Αποτέλεσμα της στειρώσεως της Ελισάβετ η οδυνηρή ατεκνία τους. (Η μη απόκτηση τέκνου στα παλαιοδιαθητικά χρόνια εθεωρείτο μεγάλη ντροπή για τους γονείς). Αυτή την ντροπή έρχεται να διώξει ο Θεός· αργά αλλά βέβαια να τους δώσει μακάριο τέλος. Αποτέλεσμα της δυσπιστίας του γέροντα Ζαχαρία, πώς τούτο θα συμβεί που γέρασαν, ήταν η αφωνία του, που διατηρήθηκε επί εννεάμηνο, μέχρι της γεννήσεως του Ιωάννου. Το άμεμπτο ζεύγος αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο τον Πρόδρομο Ιωάννη, τον κήρυκα της μετανοίας, τον Βαπτιστή του Κυρίου, τον πιο τιμημένο άγιο της Εκκλησίας μας. Ευλογημένος ο καρπός των δικαίων Ζαχαρία και Ελισάβετ. Της Ελισάβετ, κατά την επίσκεψη της Θεοτόκου στον οίκο της, σκίρτησε το βρέφος στην κοιλία της. (Ιεροσόλυμα, 1ος αιώνας)

Πηγή: μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Οι έγγαμοι άγιοι της Εκκλησίας: κατά το μηνολόγιο, εκδ. «Ακρίτας», σειρά «Ορθόδοξη μαρτυρία»: αρ. 27, Νέα Σμύρνη: 2000, σ. 154-155.

Υ/γ. Σήμερα σκεφτόμουν πως υπάρχουν άνθρωποι που τους αγαπάμε και νοιαζόμαστε γι' αυτούς, κι ας μην τους γνωρίσαμε ποτέ! Αρκεί που τους αγαπάνε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...