From Poor Stable Boy to Emperor of the Byzantine Empire: The Unbelievable
Rise of Basil I"
Πριν από 12 δευτερόλεπτα
«Η Βασιλίς αύτη με πολλήν ταπείνωσιν και καρτερικότητα εφαίνετο να αντιμετωπίζει και τας δύο μορφάς της ζωής. Ούτε κατά τους καιρούς των δοκιμασιών απεγοητεύετο, ούτε όταν ευτυχούσε επανεπαύετο, αλλά εις κάθε περίπτωσιν έκανε το πρέπον. Συνεδύαζε την σύνεσιν με την γενναιότητα, περισσότερον από κάθε άλλην γυναίκα.
Διακρινόταν για τη σωφροσύνη της. Την δε δικαιοσύνην την είχε σε τελειότατο βαθμό. Δεν μάθαμε να κάνει κακό σε κανένα, ούτε μεταξύ των ανδρών, ούτε μεταξύ των γυναικών. Αντιθέτως γνωρίσαμε να κάμνει πολλά καλά και εις πολλούς. Με ποίον άλλον τρόπον δύναται να φανεί εμπράκτως η δικαιοσύνη, εκτός από το γεγονός του να μη κάμνει κανείς ποτέ θεληματικά και σε κανέναν κακό, αλλά μόνον το αγαθόν σε πολλούς;»
«Την μακαρίαν εκείνην Βασίλισσα όταν την επεσκέπτετο κάποιος σοφός, έφευγε κατάπληκτος από την δικήν της σοφία. Όταν την συναντούσε κάποιος ασκητής, αποχωρούσε, μετά την συνάντηση, ντροπιασμένος δια την πτωχείαν της ιδικής του αρετής, συγκρινομένης προς την αρετή εκείνης.
Όταν την συναντούσε κάποιος συνετός, προσέθετε εις την ιδικήν του περισσότερη σύνεση. Όταν την συναντούσε κάποιος νομοθέτης, γινόταν προσεκτικότερος. Όταν συνομιλούσε μαζί της κάποιος δικαστής, διαπίστωνε ότι έχει ενώπιον του έμπρακτο Κανόνα Δικαίου. Όταν κάποιος θαρραλέος (τη συναντούσε), ένοιωθε νικημένος, αισθανόμενος έκπληξη από την υπομονή, την σύνεση και την ισχυρότητα του χαρακτήρος της. Όταν την πλησίαζε κάποιος φιλάνθρωπος, αποκτούσε εντονότερο το αίσθημα της φιλανθρωπίας. Όταν την συναντούσε κάποιος φίλος των διασκεδάσεων, αποκτούσε σύνεση, και, γνωρίζοντας την ταπείνωση εις το πρόσωπον της, μετανοούσε. Όταν την γνώριζε κάποιος ζηλωτής της ευσεβείας, αποκτούσε μεγαλύτερο ζήλο. Κάθε πονεμένος με τη συνάντηση μαζί της, καταλάγιαζε τον πόνο του. Κάθε αλαζόνας αυτοτιμωρούσε την υπερβολική του φιλαυτία. Και γενικά κανένας δεν υπήρξε, που να ήλθε εις επικοινωνία μαζί της και να μην έγινε καλύτερος».
Όπως κοιτάζουμε προς το ιερό βήμα, στα αριστερά του εικονοστασίου βλέπουμε τον Χριστό τον Αντιφωνητή όρθιο και στα δεξιά του τη Θεοτόκο την Ελεούσα. Το επίθετο Ελεούσα πιθανώς να άρχισε να αποδίδεται στην Παναγία, όταν έφτασε στην Κύπρο η Παναγία η Ελεούσα του Κύκκου. Επίσης, το επίθετο Αντιφωνητής το συναντάμε και στη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή που ευρίσκεται παρά την Καλογραία στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Ίσως, ο Αψευδής [ενν. τον αγιογράφο του ναού] να γνώριζε για την Ελεούσα του Κύκκου, αλλά και για τον Αντιφωνητή του Πενταδακτύλου, κι έτσι έδωσε αυτά τα επίθετα στις δύο ωραιότατες και κατανυκτικές τοιχογραφίες του Χριστού και της Παναγίας.
Ο Αντιφωνητής αυτός είναι ο ωραιότερος Χριστός που έχει η Κύπρος. Μάλιστα, όταν πλησιάζουμε κοντά στο πρόσωπό Του θα δούμε ότι η κάθε τρίχα της γενειάδας Του έχει χαρακτήρα, αφού είναι ζωγραφισμένη με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, ο αγιογράφος αυτός όταν ζωγράφιζε τη γενειάδα του Χριστού, σεβάστηκε και την τελευταία Του τρίχα. Κι εδώ να θυμηθούμε το Ευαγγελικό: «Καὶ αἱ τρίχες τῆς κεφαλῆς ὑμῶν πᾶσαι εἰσίν ἠριθμημέναι», οπόταν, αφού είναι αριθμημένες μπορούν και να ζωγραφιστούν.
Στην άλλη τοιχογραφία βλέπουμε την Παναγία την Ελεούσα να κρατεί ένα ειλητάριο, στο οποίο αναγράφεται ένας διάλογος που κάνει με τον Υιό της και Θεό ημών, Ιησού Χριστό. Με κόκκινα γράμματα παρατίθενται τα ερωτήματα και οι αυστηρές θέσεις του Αντιφωνητή Ιησού Χριστού, ενώ με μαύρα γράμματα είναι τα παρακλητικά λόγια της Παναγίας:
Ο Χριστός: «Τί μήτερ αἰτεῖς;» (Τι θέλεις μητέρα;)
Η Παναγία: «Τὴν βροτῶν σωτηρίαν.» (Τη σωτηρία των θνητών, των ανθρώπων.)
Ο Χριστός: «Παρώργισάν με.» (Με έχουν θυμώσει.)
Η Παναγία: «Συμπάθησον Υἱέ μου.» (Δείξε επιείκεια Γυιε μου. Συμπάθησέ τους.)
Ο Χριστός: «Ἀλλʼ οὐκ ἐπιστρέφουσιν.» (Αλλά δεν επιστρέφουν.)
Η Παναγία: «Καὶ σῶσον χάριν.» (Να τους σώσεις, Του λέει, χατιρικά, δωρεάν. Για χάρη μου, σώσε τους.)
Ο Χριστός: «Ἔξουσιν λύτρων.» (Θα τους δοθεί λυτρωμός από τις αμαρτίες τους.)
Η Παναγία: «Εὐχαριστῶ Σε Λόγε.»
(Πανιερότατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, εκδ. «Θεομόρφου», σ. 18-23)
«Μέχρι ποιου σημείου θα φθάσει η υπομονή σου ώστε να λες, "να, ακόμα λίγο θα περιμένω την ελπίδα της σωτηρίας μου"; Δεν χάθηκε πια καθετί που να θυμίζει την ύπαρξή σου πάνω στη γη; Τα αγόρια και τα κορίτσια -οι ωδίνες και οι πόνοι της κοιλιάς μου, για τα οποία μάταια κόπιασα με χίλιους μόχθους να τα αναθρέχω- δεν ζουν πια. Και συ ο ίδιος κάθεσαι μέσα στη σαπίλα των σκουληκιών και περνάς τις νύχτες σου έξω στο ύπαιθρο. Και εγώ κατάντησα να γυρίζω από τόπο σε τόπο και από σπίτι σε σπίτι και να ζητιανεύω, ζητώντας την ελεημοσύνη του κόσμου και περιμένοντας πότε θα βραδιάσει, για να ξεκουρασθώ από τους βαρείς κόπους μου και από τους πόνους που με ζώνουν. Βλασφήμησε επιτέλους τον Θεό, που τόσο σκληρά σε τιμωρεί και δώσε ύστερα τέλος στη βασανισμένη και ανυπόφορη ζωή σου.»
«Γιατί μίλησες σαν εκείνες τις άμυαλες και απερίσκεπτες γυναίκες; Εάν δεχθήκαμε από το χέρι του Κυρίου ευχαρίστως τόσα αγαθά, δεν θα υποφέρουμε και τα θλιβερά και δυσάρεστα, τα οποία Εκείνος παραχωρεί να μας βρίσκουν;» (Ιώβ β' 9-10)
Ο μοναχισμός και ο γάμος είναι πολύ δύσκολα πράγματα. Για να πετύχεις σ' αυτά χρειάζονται βάσεις, υπομονή, καλή προετοιμασία, αλλά και καλή οδηγία. Πολλοί γάμοι καταστρέφονται, επειδή οι σύζυγοι, πριν ξεκινήσουν, δεν ακολουθούν καλή οδηγία. Ορισμένοι παντρεύονται πολύ νέοι, χωρίς προηγουμένως να έχει ωριμάσει το μυαλό τους και χωρίς να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Γι' αυτό και σε λίγο χωρίζουν, γιατί δεν νιώθουν ελεύθερα, αλλά σαν σε φυλακή. Μερικοί χριστιανοί νομίζουν ότι τα προβλήματα στον γάμο, θα λυθούν με θαύμα. Αυτό είναι λάθος. Ο Θεός βοηθάει όταν κι εσύ σκέφτεσαι σωστά και πορεύεσαι στη ζωή σου με σωφροσύνη.
Πολλοί σύζυγοι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου με τον οποίο ζουν μαζί. Το ζευγάρι πρέπει να αναλαμβάνει μόνο του τις υποχρεώσεις του και όχι να περιμένει βοήθεια από τρίτους. Επίσης, το ζευγάρι, δεν πρέπει να ανακοινώνει στους γονείς τα προβλήματα που μπορεί να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα και να οδηγήσουν σε παρέμβαση και μαλώματα μεταξύ συγγενών. Η αγάπη του ζευγαριού αν δεν είναι δυνατή δεν θα αντέξει στον χρόνο. Οι σύζυγοι οφείλουν να προσέχουν για να μην αποπλανηθούν από τρίτα πρόσωπα και καταστρέψουν τον γάμο τους.
Οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι αρρώστια, είναι φυλακή. Η εγκράτεια δεν είναι μόνο για τους μοναχούς. Εγκράτεια χρειαζόμαστε όλοι. Και οι έγγαμοι. Η νηστεία βοηθά τον άνθρωπο να έχει πνευματική ζωή.
Όταν χωρίσει κάποιος είναι προτιμότερο να μην ξαναπαντρευτεί. Ο δεύτερος γάμος είναι μεγάλη απόφαση. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά από τον πρώτο γάμο. Αν χωρίσει κανείς μια φορά, ας μείνει μόνος με τον εαυτό του για να συνέλθει, να ηρεμήσει, να ωριμάσει, να μετανοήσει και αν υπάρχουν παιδιά να ασχοληθεί με τη σωστή ανατροφή τους, γιατί τα παιδιά κουβαλούν πληγές από τον χωρισμό των γονιών τους.
Έγγαμοι και άγαμοι οφείλουμε να προσευχόμαστε πολύ. Ο Θεός μπορεί να αργεί, αλλά απαντάει πάντα στις προσευχές μας. Με το μυαλό μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα. Το μυαλό μάς κάνει πιο έξυπνους, αλλά όχι πιο επιτυχημένους. Η προσευχή είναι απόδειξη ότι η καθημερινή πορεία μας έχει κατεύθυνση προς τον ουρανό, ότι έχουμε ανακαλύψει τον δρόμο προς τον Θεό.