Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Κύριε, σώσε την Κύπρο μας (1975)

Ξεφυλλίζοντας παλιά κιτρινισμένα χαρτιά έπεσα πάνω στο παρακάτω φυλλάδιο, έκδοση των Χριστιανικών Κύκλων Λευκωσίας, ένα μόλις έτος μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Δυστυχώς, Θεέ μου, είναι τόσο επίκαιρο 37 χρόνια μετά με την πληγή ανοικτή...

Ας ξαναϋψώσουμε τα χέρια, ας ξανακάνουμε την ευχή. Κύριε, άρε τη δοκιμασία από το κορμί της Κύπρου μας...ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Αγαπητοί,

Οι τόσον κρίσιμες μέρες, που διέρχεται η προσφιλής μας πατρίδα Κύπρος και μαζί μ' αυτήν και ολόκληρος ο ελληνισμός, επιβάλλουν την ανάγκην να στραφούμε με θερμή πίστη προς τον Κραταιό Θεό. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να λησμονούμεν, ότι «οἱ μακρύνοντες ἑαυτοὺς ἀπὸ Θεοῦ ἀπολοῦνται». Ενώ όσοι με πίστη θερμή καταφεύγουν Σ' Αυτόν, λυτρώνονται και μεγαλύνονται.

Τη ζωντανή πίστη μας σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές θα δείξωμε με τη θερμή προσευχή μας προς τον Παντοδύναμο Θεό. Έχομε καθήκον ιερόν, «ἐπαίροντες ὁσίους χεῖρας» και μετά δακρύων κλίνοντες τα γόνατα, να εκζητούμε το θείον έλεος. Ούτε η διπλωματία, ούτε οι Διεθνείς Οργανισμοί, ούτε οι ισχυροί της γης θα μας σώσουν. Μόνον ο Παντοδύναμος Θεός έχει τη δύναμη να μας λυτρώση. Αρκεί να καταφύγωμε με πίστη στο έλεός Του.

Για τούτο και οι Χριστιανικοί Κύκλοι Λευκωσίας καλούν όλους τους ευλαβείς χριστιανούς σε ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΘΕΡΜΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ, για τη σωτηρία της πατρίδας μας που κινδυνεύει, μα και για τη λύτρωση της Εκκλησίας.

Καλόν θα είναι να υπάρχη μια ωρισμένη ώρα, κατά την οποία όλοι θα συνενώνωμε τις προσευχές μας προς τον Αγαθό Θεό. Καλούμε λοιπόν όλους κάθε βράδυ για πέντε λεπτά (9-9,5' μ.μ.) να διακόπτουν κάθε άλλην εργασία και να συνενώνουν τις φωνές τους σε θερμήν ικεσία προς το Στοργικό Πατέρα. Και τότε ασφαλώς ο Αγαθός Θεός θα δείξη στο λαό του πλούσιο το έλεός του και θα του χαρίση τη σωτηρία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια υπόδειγμα προσευχής. Σ' αυτήν ο κάθε πιστός μπορεί να προσθέτη τα δικά του προσωπικά αιτήματα.


ΚΥΡΙΕ, ΣΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ.


Πολυεύσπλαγχνε Κύριε,


Με πόνο πολύ καταφεύγουμε στην Αγαθότητά σου , για να εκφράσουμε τη μεγάλη αγωνία και θλίψη που πλημμυρίζει την καρδιά μας. Κύριε, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η αγαπημένη μας Κύπρος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Μαζί με τον ψαλμωδό επαναλαμβάνομε με δάκρυα και λυγμούς: «Ὁ Θεός, ἤλθοσαν ἔθνη εἰς τὴν κληρονομίαν σου, ἐμίαναν τὸν ναὸν τὸν ἅγιόν σου... ἔθεντο τὰ θνησιμαῖα τῶν δούλων σου βρώματα τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ, τὰς σάρκας τῶν ὁσίων σου τοῖς θηρίοις τῆς γῆς» (Ψαλμ. οη' 1-2). Πλήθος αδελφοί μας σφαγιάστηκαν από το βάρβαρο εισβολέα. Άλλοι ατιμάστηκαν κι εξευτελίστηκαν. Μεγάλο μέρος του λαού Σου, μακριά από τα σπίτια του, βρέχει με τα δάκρυά του το ξερό ψωμί της προσφυγιάς. Το μισό σχεδόν μέρος του νησιού μας στενάζει κάτω από το πέλμα του βάρβαρου εισβολέα. Πλήθος εγκλωβισμένοι αδελφοί μας υποφέρουν αφάνταστες κακουχίες. Ολόκληρο το νησί μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής. Μα το χειρότερο, οι ψυχές γέμισαν από μίσος και έχθρα.


Ξεχάσαμε την αγάπη, γιατί ξεκόψαμε από Σένα, το Θεό της αγάπης. Και πλανηθήκαμε σε δρόμους απιστίας και κακίας.


Κύριε, «ἡμάρτομεν, ἠνομήσαμεν, ἠδικήσαμεν ἐνώπιόν Σου». Γίναμε ένοχοι μπροστά στην αγαθότητά Σου. Γι' αυτό κι η πατρική Σου αγάπη μάς δοκιμάζει σκληρά.


Κύριε, συναισθανόμαστε την ενοχή μας και μετανοημένοι, σαν τον τελώνη, κραυγάζομε από τα βάθη της ψυχής μας. «Ὁ Θεός, ἱλάσθητι ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς». Συγχώρεσε, Κύριε, τον πονεμένο λαό Σου. Κάνε να μαλακώσουν και πάλιν οι ψυχές. Να γεμίσουν ξανά από τη δική Σου αγάπη και καλοσύνη. Να πληρωθούν από τη δική Σου χάρη.


Λύτρωσέ μας, Κύριε, από τη φοβερή τούτη δοκιμασία που περνούμε. Ελευθέρωσε τον τόπο μας. Σώσε την Κύπρο μας. Σώσε την Εκκλησία Σου. Βοήθησέ την να επανεύρη την ιερή αποστολή της. Κι αξίωσέ μας, Κύριε, λυτρωμένοι από τα σημερινά δεινά να υμνούμεν ακατάπαυστα το Πανάγιο κι υπερύμνητον Όνομά Σου.


Αμήν.

Πηγή: Χριστιανικοί Κύκλοι Λευκωσίας, Οκτώβριος 1975

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...